Oceans

La vida a la Terra depèn directament dels oceans. Però estan cada vegada més amenaçats pels impactes de l’activitat humana i el canvi climàtic.

El Problema

Els beneficis que els oceans ens brinden en el nostre dia a dia són innombrables: influeixen en els fenòmens meteorològics més importants, regulen el clima, produeixen l’oxigen que respirem i són els corredors de migració de balenes, taurons, tortugues i altres espècies. Però, per sorprenent que sembli, dos terços de l’aigua de mars i oceans són aigües internacionals en què no hi ha cap regulació sobre la protecció de la seva biodiversitat. De la gestió sostenible dels oceans depèn el futur de la humanitat.

La pesca insostenible i il·legal, la gestió costanera, el trànsit marítim, la contaminació i els efectes del canvi climàtic porten dècades amenaçant profundament al nostre medi marí. La riquesa de el fons marí, els seus ecosistemes i diversitat estan en risc. Molts organismes, com el corall, el plàncton i els crustacis, són molt sensibles als efectes de l’acidificació de l’oceà, que unit a l’escalfament global poden dur a impactes irreversibles per a totes les espècies, entre elles la humana.

Un 90% de les poblacions de peixos que s’han avaluat a la Mediterrània estan sobreexplotades. A més, en el territori espanyol ha primat la urbanització de litoral en lloc de protegir els ecosistemes costaners. Espanya té protegit només un 8% de les seves aigües i sense implementació real de les polítiques de gestió pesquera o costanera, la degradació dels nostres mars és imparable.

La solució

Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins significa salvaguardar els caladors de pesca, conservar espècies úniques, preservar els ecosistemes més vulnerables i més ser capaços de respondre a la crisi climàtica, la presència de plàstics i altres activitats humanes en els oceans. I la forma més efectiva de fer-ho és a través d’una xarxa de santuaris marins.

A través de la protecció d’un 30% de les aigües internacionals dels nostres oceans per 2030 es podran desenvolupar espais de protecció de les espècies que els habiten on es possibilita la seva reproducció i desenvolupament, a l’marge de la sobreexplotació industrial, de la contaminació i de els efectes de l’canvi climàtic.

Hi ha diversos tractats i organitzacions que són responsables de gestionar l’alta mar, però principalment per extreure i explotar, no per protegir-los.